Õunatoidud

Tahad teada õunast? Klikka pildil

Katseta ka ise lisades õunale näiteks:
Riisi-, kaera-, odra- või mitmeviljaputru
Banaanid
Avokaado
Mustikad
Pirn
Porgand
Bataat/Kartul
suvikõrvits/kabatsokk/kõrvits
kanaliha
veiseliha
jogurtid

 

Ahjuõunapüree Hetteli moodi
al.4k

Õunad koorida ja puhastada, panna ahjuvormi. Õunast jäävad neljandikud. Natuke vett alla ja ahjuvormile kaas peale. Ahjus lasta olla niikaua kuni on täiesti pudiks küpsenud. Seejärel segada lusikaga läbi ja ongi püree valmis ;)

 

Õuna-banaanipüree
al.4k

3 õuna
1 banaan
1 dl vett

Pese ja koori viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ning keeda 2-3 minutit. Püreeri saumikseriga.

 

 

Puuvilja-riisipüree
al.6k

1 õun
1 ploom
0,5 banaani
0,5 dl keedetud tumedat riisi

Pese, koori ja puhasta viljad, lõika tükkideks. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Sega kõik ained kokku ja püreeri, vajadusel lisa keedetud vett.

 

Õunapüree
al.4k

6 keskmist õuna
1 dl vett
vahtrasiirupit
(kaneeli)

Pese, puhasta ja tükelda õunad. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Püreeri saumikseriga. Maitsesta siirupi ja soovi korral ka kaneeliga.

 

Ahjuõunad
al.4k

õuna
vett
(kaneeli)

Pese ja poolita õunad. Õngitse välja südamik. Aseta lõikepool allpool küpsetusplaadile ja vala ümber 2-3 cm kõrguselt vett. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit. Kontrolli pehmust. Eemalda koor ja püreeri saumikseriga või anna vanemale lapsele koore seest lusikaga kraabitult. Maitsesta soovi korral kaneeliga.

 

Õuna-ploomipüree
al.4k

1 keskmine õun
1 ploom
1 dl vett
1 tl siirupit

Pese, koori ja puhasta viljad. Pane kuuma vette ning keeda 3-5 minutit, kuni need on pehmed. Võta veest ja püreeri saumikseriga, vajadusel lisa keeva vett ja siirupit.

 

Porgandi-õunapüree
al.4k

1 porgand
1 õun vett
1 tl õli

Pese, koori ja tükelda porgand ja õun. Keeda porgand ja õun eraldi pehmeks, tõsta seejärel ühte anumasse. Püreeri saumikseriga, lisa vastavalt vajadusele keeva vett. Sega valmis püree hulka õli.

 

Banaani-õunapuding
al.6k

2,5 spl riisijahu
2 dl vett
1 dl banaani- ja õunatükke
vahtrasiirupit

Sega omavahel jahu ja külm vesi. Kuumuta pidevalt segades ning lase 3-5 minutiks keema. Lisa banaani- ja õunatükid, keeda pehmeks. Püreeri mikseriga kohevaks ja maitsesta vajadusel vahtrasiirupiga.

 

Aurutatud kõrvitsa-õunapüree
al.4k

1 kl kõrvitsakuubikuid
0,5 kl kooritud südamikuta õunatükke
vett
soovi korral kaneeli (alates 8.kuust)

Vala umbes 7 cm vett potti ja aseta sellele aurutuskorviga kõrvitsa- ja õunatükid. Kui vesi keeb, alanda pisut kuumust, edasi auruta õrnalt kuni valmimiseni. Kontrolli aeg-ajalt vee olemasolu aurutuspotis.
Püreeri või vajuta kahvliga puruks, vastavalt lapse oskustele.

Et kõrvits on väga vesine, on aurutamine üheks väga heaks valmistusviisiks.

 

Kõrvitsa-õuna-kaerapüree
al.6k

0,5 kl õunapüreed
0,5 kl kõrvitsapüreed
1,5 kl valmiskeedetud kaerajahuputru
soovi korral kaneeli, muskaatpähklit ja/või ingverit (al.8k)

Sega püreed pudruga ja soovi korral maitsesta.

Seda püreed saab teha ka eeltoodud aurutatud kõrvitsa-õunapüree abil, täiendades seda kaera- või riisijahupudruga.

 

Sügisene smoothie
al.10k

100 g jogurtit /maitsestamata, vanilli või banaani
0,5 kl piima või RPAd
2 spl kõrvitsapüreed
2 spl õunapüreed
pisut kaneeli ja ingverit
1 banaan

Sega kõik blenderi või saumiksri abil püreeks. Serveeri kohe.

 

Praetud kinoasegu
al.10k

1 tass keedetud kinoad
1 tass õunakuubikud
1 tass suvikõrvitsakuubikuid

Auruta kergelt õuna- ja suvikõrvitsatükke. Sega kõik koostisained pannil kuumas oliivõlis. Pruunista. Serveeri soojalt.

 

 

 

.